Vejledninger

Indlæser...

Herunder præsenteres forskellige behandlingsvejledninger af ubehandlede trævarer. Det er op til dig at vurdere, hvilken type af behandling du ønsker at give dit produkt. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, er du velkommen til at kontakte os.

 

Vejledning til behandling af ubehandlede MDF produkter. 

MDF produkter er fortrinsvis beregnet til at male. Da MDF-plader (medium density fibre board) suger en del maling, er det vigtigt at grunde materialet før påføring af maling.

Afstøv produktet. Det kan du gøre forsigtigt med støvsuger eller med en hårdt opvredet klud. 

Kontroller at overfladen er glat og hel uden skader og væsentlige misfarvninger. Der må ikke være synlige metaldele som stifter, søm eller skruer, da dette kan misfarve det endelige resultat. Evt. flossede kanter spartles og slibes. 

Herefter grundes med f.eks. plastalkydgrundmaling eventuelt fortyndet med 10 % vand. Dette kan påføres med rulle, der giver det flotteste resultat, alternativt benyttes en flad pensel. Efter endt tørretid spartles eventuelle ujævnheder med acrylspartelmasse. Når spartelmassen er tørret, slibes du let over med fint sandpapir korn 180 eller 240. 

Herefter aftørres alle flader med en hårdt opvredet klud, og grundes igen evt. kun på spartlingerne. Slibning og aftørring igen efter behov. 

Herefter behandles 2 gange med for eksempel halvblank alkydemalje maling. Dette kan påføres med rulle, der giver det flotteste resultat, alternativt benyttes en flad pensel. 

Daglig rengøring: Vi anbefaler aftørring med almindelig sæbevand og opvredet klud. 

Der kan også benyttes vandbaserede produkter til at male med. Forhør ved din lokale farvehandler. 


Lakeringsvejledning til ubehandlede trævarer.

1. Rengør eventuelt først træet med Faxe GOlak Rens og varmt vand, herefter skal træet tørre helt. 
2. Er træet tidligere lakeret skal det slibes, så overfladen fremstår mat. 
3. Ønskes et hvidligt udseende anvendes Faxe Hvidunder Grunder før lakering. 
4. For at kontrollere vedhæftningen og farvetonen, anbefales det at foretage en prøve. 
5. Faxe GOlak Ekstrem Stærk omrystes grundigt før og under brug (mat / blank). 
6. Påfør lakken med pensel, fin mohairrulle, malepude eller sprøjte i et jævnt lag. 
7. Overlakering foretages, når første strøg er tør. Husk mellemslibning med korn 180. 
8. Lakken skal påføres ved over +18 grader C. 
Rengøring: Den daglige rengøring er blot støvsugning.

 

Hvidpigmentering af træprodukter

1. Træet skal være rent og tørt. Har træet tidligere været lakeret, skal der slibes til træet er helt mat.
2. Dunken rystes før og under brug. 
3. FAXE GOlak Hvidunder Grunder påføres i et jævnt, tyndt lag med svamp eller rulle, eventuelt på skaft, i træets længderetning. 
4. Overlapninger udjævnes ved at stryge det behandlede område i hele træets længderetning, mens Faxe GOlak Hvidunder Grunder endnu er våd. 
5. Ønskes et mere hvidligt udseende, påføres yderligere et lag, når første lag er helt tørt. Efter ca. 1 time ved 20 grader C.

 

Oliebehandling af trævarer (natur- og hvidolie)

1. Vask træet med Faxe Trærenser.
2. Når træet er tørt slibes der med fint sandpapir korn 180.
3. Skal træproduket være ekstra hvidpigmenteret påføres først Faxe Hvid lud.
4. Til hvidpigmenteret overflade vælges Faxe Bordplade Olie Hvid og til naturfarvet vælges Faxe Olie Natur.
5. Påfør olien og lad den suge ind i træet i 15 min. Tør grundigt efter med rene, tørre bomuldsklude, så der ikke ligger olie tilbage på overfladen og lad træet tørre i 8 timer.
6. Skal træproduktet have ekstra høj finish mellemslibes med korn 240 efterfulgt af et meget tyndt lag olie.
7. Polér overfladen med tør bomuldsklud og lad træet tørre i 8 timer før du tager det i brug.
8. Undgå snavs og fugt på bordpladen de første 5-7 dage.

 

Se alle vores Faxe behandlingsprodukter

 

Sæbebehandling af ubehandlede trævarer (med sæbespåner) 

For at opnå en smuds- og fugtafvisende overflade, kan du sæbebehandle dine ubehandlede træprodukter, inden du tager dem i brug. Sæbebehandlingen skal gerne gentages 2-3 gange om året eller efter behov.

1. Brug demineraliseret vand til blan­dingen, da almindeligt vand indeholder jern, der i nogle tilfælde kan misfarve træet.
2. Opløs 2 dl sæbespåner i 1 liter kogende vand. Rør dernæst blandingen grundigt og lad den afkøle (lunken) før anvendel­se. Sæbeblandingen skal have konsistens som tynd grød.
3. Brug en ren klud eller svamp til at fordele sæben. Sæben påføres i træets længde-retning. Fordel den jævnt og uden klatter eller striber. Oversky­dende sæbe tørres af efter 10 minutter med en klud, der er hårdt op­vredet i vand. ’Rejser træet sig’ efter behandlingen, så overfladen føles ru, slibes på langs ad træets årer med sandpapir korn 220. Overdreven brug af sæbe kan gøre træet mørkt.
4. Træet har brug for sæben og ikke vandet. Derfor må træet aldrig påføres en meget tynd sæbeblan­ding. For meget vand og forkert behandling kan også medføre misfarvning af træet. 

Daglig pleje: Aftørring med en hårdt opvredet klud – gerne i sæbe­spåneopløsning. Anvend aldrig sulfo eller brun sæbe.

Vi anbefaler, at du IKKE sæbebehandler KUBIK eg.
 

Traditionel ludbehandling

1. Træet skal være rent og tørt. Snavsede træflader renses først grundigt med Faxe Trærenser. 
2. Dunken rystes grundigt før og under brug. 
3. Luden påføres nemt med en ludpensel eller en svaber med overtræk i et jævnt lag i træets længderetning. Overlapninger udjævnes, mens træet stadig er vådt. Brug egnede beskyttelseshandsker og beskyttelsesbriller under arbejdet. 
4. Når træet er tørt, kan det eventuelt behandles endnu en gang med lud, hvilket giver det lyseste resultat og den bedste beskyttelse mod gulning. 
5. Gulvbrædder, møbler, bordplader m.m. efterbehandles, således at træet er effektivt beskyttet mod indtrængning af snavs og væsker. 

Sæbebehandling med Faxe sæbe (natur- og hvidsæbe)

1. Dunken omrystes før brug.
2. Opløs 1 liter Faxe Gulvsæbe i max. 5-10 liter lunkent vand.
3. Med moppe eller gulvklud vaskes træet i længderetningen med sæbevandet.
4. Træet aftørres med opvredet moppe eller gulvklud.
5. For at opnå den bedste beskyttelse gentages behandlingen inden ibrugtagning.

Alternativt benyttes sæbespåner, der kan købes i dagligvarebutikkerne, benyt vejledning på pakken.
benyt ikke brun sæbe, da det kan give skjolder på træet.

Yderligere information kan findes på Faxes hjemmeside, eller kontakt en af vores butikker.

 

Træhavemøbler

Træhavemøbler er populære, men træ er et materiale, der kræver vedligeholdelse og efterbehandling for at blive ved med at være pænt i mange år. Her giver vi gode råd til, hvordan man kan holde sine træhavemøbler flotte i mange år. 

Det siger sig selv, at havemøbler er ekstra udsatte for vejrliget, når de står udenfor meget af tiden. Solens ultraviolette stråler påvirker træet og overfladen, vind og regn kan ødelægge overfladen på malede møbler eller give dine olie/lak behandlede møbler et gråt udseende. Men hvis du behandler dine træhavemøbler med olie to-tre gange om året, kan du forlænge deres levetid og holdbarhed markant. Malede havemøbler pletmales hvis der kommer små afskalninger i overfladen, for at forlænge levetiden bør møblet gennemgås grundigt mindst en gang årligt her pletmales eller fuldmales efter behov.

Sådan vedligeholder du oliebehandlede møbler:

1. Afrensning:
Du skal ikke afrense møblet den første gang, du oliebehandler, som bør være umiddelbart efter udpakning og samling. Men når du løbende oliebehandler, er det vigtigt, at møblerne bliver gjort grundigt rene, med trærens. 

Vask møblet grundigt og husk at følge anvisningen på emballagen. Hjælper det ikke første gang, kan du gentage proceduren. 

Hvis du har en højtryksrenser, er den særdeles velegnet til rengøringen. Men brug den skånsomt, specielt på bløde træsorter. 

2. Oliebehandling:
Møbler i hårdttræ: Træet skal være helt tørt, inden du oliebehandler det. Selvom fabrikken har oliebehandlet det, anbefales det kraftigt at gøre det igen.

Du skal bruge en olie, der er specielt velegnet til hårdttræ. Du bør oliebehandle to-tre gange i løbet af sæsonen, og det anbefales også at gøre det, umiddelbart før du stiller møblerne i vinterdepot.

Møbler i teak: Teaktræsmøbler kræver ingen oliebehandling, da teak er en meget olieholdig træsort. Møblet er ubehandlet fra fabrikkens side og vil efterhånden få et hvidligt skær. Hvis du ikke bryder dig om denne naturlige teakfarve, kan du oliere møblet på samme måde som ved hårdttræ. Du skal dog være opmærksom på, at når du først har oliebehandlet dine teakmøbler én gang, kræver de løbende oliebehandling, som ved møbler af hårdttræ.

Hvis møblet er udsat for stærkt sollys, skal du oliebehandle i flere omgange. For at opnå en optimal holdbarhed skal du bruge rigeligt med olie og gentage proceduren med cirka 30 minutters interval, indtil træet er mættet ensartet overalt. Cirka 30 minutter efter den sidste behandling, skal du tørre den overskydende olie bort.

3. Mug og svampeangreb:
Selv om du jævnligt oliebehandler dine træmøbler, kan der opstå mug og svampeangreb på dem. Det ses oftest ved, at dele af møblet bliver mørkt og i visse tilfælde næsten sort. Du kan i mange tilfælde afhjælpe problemet sådan: 

- Vask møblet grundigt og husk at følge anvisningen på emballagen på dit trærenseprodukt. Hvis det ikke hjælper første gang, kan du gentage proceduren. 
- Hvis møblet stadig er mørkt efter afvaskning, kan du lave en stærk, flydende kloropløsning. Vask de angrebne steder og skyl grundigt efter med vand.
- Hvis klorbehandlingen heller ikke virker, er der kun sandpapir og knofedt tilbage. Puds de angrebne steder, indtil du når ned til det friske træ. Du kan også højtryksrense møblet, hvilket vil hjælpe i mange tilfælde. Uanset hvilken metode du benytter, skal du altid efterbehandle med den rigtige type olie.

4. Meldug:
Meldug er en uskadelig svampeart, som viser sig som tørt, hvidt støv på visse dele af møblet, oftest på de tykkeste dele. Meldug opstår tit i forbindelse med transporten til Europa, hvor store temperatursvingninger og en høj luftfugtighed giver det ideelle betingelser. Derfor kan det være svært helt at undgå. 

Du kan let tørre melduggen af med en klud eller en børste. Normalt kræves der ikke efterbehandling, men du kan med fordel oliebehandle alligevel.

5. Efterspænding:
Træmøbler reagerer voldsomt på svingninger i luftfugtigheden, og derfor er det vigtigt, at du efterspænder dine møbler med jævne mellemrum.

6. Vinteropbevaring:
Når udendørssæsonen er slut, skal du opbevare dine træhavemøbler vinteren over. Du bør aldrig stille dine møbler i et tørt og varmt lokale (ej heller en kælder uden ventilation), da de kan tørre ud. Du bør aldrig lade dine møbler stå ubeskyttet i haven eller lignende udenfor sommersæsonen. Derimod er det perfekte opbevaringssted en garage eller carport, hvor de kan stå i tørvejr og få lidt ventilation. Du må aldrig pakke møblerne ind i plastic eller lignende, da det kan forårsage råd og svamp. 

 Go' arbejdslyst 

--

Farvekoder til KUBIK color
 
Flere og flere spørger til vores farvekoder på vores KUBIK-reoler - Når du ser denne liste med koder, er det vigtigt for os at fortælle, at farvekoden kan væres forskellig i farveudtrykket, alt efter hvilken overflade du maler på og hvilken glans der vælges.

HVID (RAL 9010)

SAND (NCS S3010-Y20R)

INKA (NCS S5030 - Y90R)

ANTRASIT (NCS S7502-B)

KARRY (NCS S3060-Y10R)

GRØN (NCS S8010-G30Y)

LYS GRÅ (NCS S2500-N)

KORAL (NCS S2040-Y80R)

BLÅ (NCS S5030-B)

OPAL (NCS S5020-B70G)

SORT (RAL 9005)

--

Manis-h produkt- og monteringsvejledninger

Manis-h produkt- og monteringsvejleninger finder du her